セント・メアリーズ校からの交換留学生

月曜日からオーストラリアのセント・メアリーズ校からの交換留学生、Tahlya Robinsonさんが登校しています。6月30日までの3週間、高等部1年は組の生徒の家庭に迎えられ、主にホストシスターと共に授業を受けています。オーストラリアでの日本語の授業ではひらがなと数の数え方を教わってきたそうですが日本語を聞いたり話したりする経験はほとんどなかったターリアさん。留学第一週を終えて今回は英語で皆さんへの挨拶と、田園調布学園の印象を書いてもらいましたのでここにご紹介します。なお、写真は6月10日に成田空港で出迎えたホストファミリーと撮影したものです。(国際交流委員会 田中)

Hello everyone! My name is Tahlya. I am 14 years old and I`m from Cairns, Australia. I have come to Japan to learn about Japanese life and culture. I will be here for 3 weeks, so you will see me around school a lot.

My first impression of Denen Chofu Gakuen was wow. The school is quite tall and quite big. The classrooms are very neat and tidy and the teachers are very nice. Most of the students I have met so far have been very nice to talk to and very kind. The subjects here are very similar to what we do in Australia, but the English classes are what impress me the most. Every English class I have attended has been very impressive in how they learn and what they learn in English. The uniforms that the girls wear look very clean and professional, they are quite cute.

As I mentioned before, I am here for 3 weeks so please don’t be scared to ask me questions about me or Australia. I am open to anything you are curious about. I would like to get to know everyone here at Denen Chofu, from every grade. I hope to have an amazing few weeks at Denen Chofu and in Japan.

(意訳)

みなさんこんにちは!私の名前はターリアといいます。14歳で、オーストラリアのケアンズから来ました。日本には日本の生活や文化について学ぶために来ました。3週間いますのでみなさんは学校で私をよくみかけるでしょうね。

私の田園調布学園の第一印象は「すごい」です。学校は高くて大きな建物ですね。教室は整然と片付いていて、先生方はとても親切です。私がこれまでに会った生徒のみなさんは一緒に話すのが楽しくて、とても親切です。教科はオーストラリアで私の学校が学ぶのととても似ていますが、英語の授業に私は一番感心しています。出席したどの英語の授業でも、生徒がどんなふうに、そして何を英語で学んでいるかに感銘を受けました。みなさんの着ている制服は清潔で本格的な感じがしますし、とてもかわいいですね。

前にも書いたように、3週間滞在しますので恐れずに私やオーストラリアのことを聞いてください。興味のあることなんでも聞いてもらって大丈夫です。私も田園調布のどの学年のみなさんのこともよく知りたいです。田園調布学園と日本での3週間が素晴らしいものになるといいなと思います。